Autisme diagnose bij jouw kind

Autisme diagnose

Niet alle mensen die binnen het autistisch spectrum vallen, hebben een stoornis. Men spreekt pas over een stoornis als de symptomen het dagelijkse leven ernstig bemoeilijken.

Om te weten of iemand autisme heeft, moet men een diagnose stellen. Dit is échte vakkennis en mag slechts door enkele personen gediagnosticeerd worden. Dit zijn mensen zoals bijvoorbeeld: een (kinder)psychiater, een psycholoog, een pedagoog. Wel hebben autisme coaches het recht om een AQ test (autisme coëfficiënt test) af te nemen. Deze test geeft aan of iemand weinig, gemiddeld tot ernstige symptomen heeft. Na het afnemen van deze test, kan dan beslist worden om een volwaardige testing te laten plaatsvinden door een hiervoor erkend persoon.

Niet alle symptomen wijzen op autisme

Sommige mensen die een ernstig trauma meegemaakt hebben, kunnen symptomen van autisme vertonen. Uiteindelijk blijkt dan dat een andere oorzaak dan autisme voor deze symptomen zorgt. Een andere oorzaak betekent dat de persoon in kwestie aangepaste hulp nodig heeft en de hulp niet moet gericht zijn om te leren omgaan met autisme.

Het stellen van de diagnose gebaseerd op DSM-5

Professionals stellen hun diagnose meestal aan de hand van de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Laat u zeker niet afschrikken door het woord “Mental”. Het handboek omschrijft en classificeert een grote variatie aan psychishe klachten. Het onderzoek naar autisme wordt nog steeds verdergezet en om de paar jaar verschijnt een nieuwe versie van het boek die gebaseerd is op de meest recente stand binnen het onderzoek. Alle subcategorieën van autisme vallen onder de noemer ASS (autisme spectrum stoornis).

2 domeinen die kenmerken van autisme aantonen

De 2 belangrijkste kenmerken van autisme zijn:

  • Beperkingen in de sociale communicatie en interactie

  • Repetitief gedrag en specifieke interesses.

In mijn blogartikel over het herkennen van autisme op jonge leeftijd som ik een aantal punten op die kunnen wijzen op autisme.

Waar ligt de grens?

Men spreekt vandaag over het feit dat autisme een modeverschijnsel/modeziekte zou zijn. Heb je autisme als je slechts milde symptomen hebt?
Kan je niet functioneren wanneer je wat zwaardere symptomen hebt?
Mag men spreken van een aandoening wanneer iemand autistische trekken heeft?

Zoals je merkt is dit geen eenvoudige materie. Mensen kunnen wel degelijk lijden onder hun autisme ook al hebben ze slechts milde symptomen.

Autisme voor het leven?

Autisme is geen tijdelijke ziekte. Aangezien mensen met autisme over een kenmerkend genenpatroon beschikken, kunnen zij er niet van genezen of overheen groeien. Alhoewel heel wat mensen met Asperger beter kunnen dealen met hun autisme naarmate ze ouder worden.

Zoals eerder gezegd spreekt men over een autisme spectrum stoornis wanneer het dagdagelijkse leven ernstig bemoeilijkt wordt door de symptomen die mensen met autisme hebben. Maar het is echter perfect mogelijk dat, naarmate je ouder wordt en trucs en technieken kan toepassen die jouw leven aanzienlijk beter maken, je symptomen kunnen verminderen, waardoor men niet meer over een stoornis mag spreken.

Verbeteringen mogelijk?

Wie de diagnose klassiek autisme krijgt, heeft deze waarschijnlijk voor het leven. Er kunnen zeker verbeteringen zijn door coaching, wat al een grote hulp is. Toch mag men hiervan geen mega grote mirakels verwachten.

Mensen met het syndroom van Asperger die problemen ervoeren toen ze jong waren, functioneren op latere leeftijd heel wat beter. Door trucs, technieken en hulpmiddelen functioneren zij zo goed dat hun autistische kenmerken niet langer hun leven beïnvloeden.

Hulp van school, ouders en coaches

Door een goede samenwerking tussen ouders, coach en de school of instelling van uw kind, kan er vaak al een mooie vooruitgang geboekt worden. Soms ligt deze in kleine zaken die het leven van u en uw kind vergemakkelijken; soms is er een grote vooruitgang zichtbaar, maar die is dan vaak gespreid over jaren. Vooral bij mensen met Asperger is dit laatste het geval.

Wat kan zeker helpen?

Time Timer 1.jpg
  • Een strakke planning

  • Structuur brengen in de dag

  • Verduideling door middel van symbolen ipv woorden

  • Tevreden zijn met kleine stapjes

  • Werken met tussendoelen

  • Prikkelvrije ruimtes

  • Prikkelarme momenten

  • Aangepast speelgoed

  • Aangepaste leerstof (leerstof op een andere manier gebracht)

  • Kalmerende muziek

  • Het gebruik van een Time Timer (aftelklok)

Geef niet op!

Een kind met autisme hebben, zal zeker jouw leven beïnvloeden. Vandaag de dag bestaan er echter al heel wat oplossingen om dit leven draaglijker te maken. In eerste instantie voor het kind, in tweede instantie voor jou als ouder.

Laat je ondersteunen waar nodig.

Warme groet.
Karine

Vorige
Vorige

Autisme herkennen bij jouw kind

Volgende
Volgende

Wat doet autisme met mijn lichaam op fysiek vlak?