Het is een traditie dat we op 1 april van elk jaar mensen beetnemen of grapjes met hen uithalen. Deze traditie is ingeburgerd in zowel een schoolse als een werkomgeving en ook thuis wordt er flink aan meegedaan. Ja, zelfs in het buitenland doet men dit.

Aanvaardbaar of niet?

Waar 1 april grappen in de vriendkring, gezinsverband en de werkomgeving nog tamelijk aanvaardbaar zijn en nooit bedoeld zijn om iemand te kwetsen, is dit niet altijd zo onschuldig op sociale media. Daar worden en masse grove leugens en onwaardheden verspreid, zodat men het gevoel heeft niet meer op bepaalde bronnen te kunnen vertrouwen.

1 april grappen zijn moeilijk te onderscheiden van echt nieuws voor mensen met autisme

Het is voor een persoon zonder autisme al moeilijk om waarheden van onwaarheden te onderscheiden op sociale media, laat staan hoe het moet zijn voor iemand als jij met autisme.

Zoals we weten, hebben mensen met autisme heel vaak problemen met hun sociale vaardigheden. Het (her)kennen van iets wat als grap bedoeld wordt, komt niet altijd op die manier bij hen binnen, waardoor ze kunnen tillen aan de grap. Dus ook jij kan je afvragen wat hiervan de bedoeling is.

Enkele tips voor mensen met autisme om zich niet te laten vangen op 1 april

  • Wanneer het 1 april is, bestaat de kans dat iemand die jou helemaal niet goed kent een grap met jou uithaalt. Hou je kalender in de gaten en vink tijdig aan wanneer fopjesdag er aan komt. Zo ben je voorbereid.

  • Wanneer wat men zegt of doet niet goed aanvoelt, is de kans groot dat er iets niet helemaal juist is en men jou wil foppen. Denk aan jouw buikgevoel.

  • In bepaalde sociale omgevingen (thuis, de leefgroep, het werk, …) mag je aangeven dat je autisme hebt zodat men jou niet plaagt als jij dat niet fijn vindt.

  • Als jij begrijpt wat 1 april grappen zijn en er niet te zwaar aan tilt, is er niks aan de hand. Dan kan en mag je gewoon eens gek doen die dag. Misschien kan je zelf een grapje uithalen. Dit is goed voor jouw sociale vaardigheden.

Amuseer je! Of niet!

Fijne groet
Karine

Lachen 1.jpg


Vorige
Vorige

Noise cancelling: de 3 beste hoofdtelefoons om geluid te verminderen

Volgende
Volgende

Autisme en Asperger in een notedop