Onze 10 beste tips om te daten met iemand die autisme heeft

Of je nu iemand bent met autisme, iemand die het syndroom van Down heeft, leeft met een fysieke beperking, lijdt aan dwerggroei of iemand bent zonder een van deze aandoeningen of beperkingen, vroeg of laat willen de meesten onder ons hetzelfde: de liefde vinden, een partner hebben om ons leven mee te delen, misschien op een dag zelfs mama of papa worden…

Om de juiste partner - het spreekwoordelijke deksel op het potje - te vinden, moet je natuurlijk ook de kans krijgen die persoon ergens tegen het lijf te lopen. Voor de meeste mensen zonder autisme is dit al geen evidentie, laat staan voor diegenen die leven met een ASS.

Vaak daten mensen met autisme dan ook andere mensen die autisme hebben. Ze vinden elkaar in gemeenschappelijke interesses of hun autisme tout court. De connectie hebben ze in ieder geval en ze begrijpen tenminste, zonder al te veel uitleg, hoe iemand met een ASS functioneert. Geen wilde verhalen, uitzinnige theorieën over Rain Man-achtige toestanden of ingebeelde zaken. Nope! Mensen met autisme weten vaak perfect wat dit inhoudt en ook wat de verschillen in autisme zijn. Yes!!!

Als je nu denkt dat alle problemen dan ook van de baan zijn en je zorgeloos naar een afspraakje kan gaan, kom je bedrogen uit. Daten bezorgt mensen met autisme langs de ene kant veel stress en langs de andere kant de drang om de date perfect te laten verlopen. Alleen… perfectie bestaat niet of toch bijna niet.

Daarom zetten we hieronder voor jou onze 10 beste tips op een rijtje om een afspraak toch ietwat in goed banen te leiden. Het maakt niet uit of je zelf autisme hebt en wil daten of dat je iemand bent zonder autisme die zijn/haar eerste date met iemand die een ASS heeft gaat beleven. De tips gelden voor beide.

Daten met autisme.jpg

10 tips om iemand te daten die autisme heeft

  1. Mensen met autisme zijn (quasi) altijd zeer punctueel. Daarom regel nummer 1: be on time! Altijd! Zorg er desnoods voor dat je vroeger vertrekt zodat je gewapend bent tegen onvoorziene omstandigheden op de baan. Een date om 20u is een date om 20u en niet 20u01.

  2. Als je elkaar ontmoet, vraag of het oké is om hem/haar even te omhelzen of een zoentje op de wang te geven. Mensen met autisme worden namelijk graag op voorhand verwittigd wanneer iemand hen wenst aan te raken. Dat geldt zowel voor een eerste als tweede, tiende of twintigste ontmoeting.

  3. Accepteer dat de persoon met autisme ietwat houterig overkomt. Een date is voor hen een niet alledaagse gebeurtenis waarvoor ze ontzettend hard in hun stretch of stress zone moeten gaan. Het feit alleen al dat ze het aandurven een date te hebben, moet aangemoedigd worden.

  4. Overrompel hen niet met gestes, geschenken, woorden, enz. Ze hebben tijd nodig om even te acclimatiseren. Onmiddellijk alles uit de kast halen om toch maar impressionant over te komen, heeft vaak het omgekeerde effect. Door de overweldiging riskeer je de persoon met autisme af te schrikken, waardoor zij/hij de date vroegtijdig wenst te beeïndigen.

  5. Complimenteer je date met zijn/haar kledij, een leuke haarspeld, mooie schoenen of wat dan ook. Hij/zij heeft immers zijn/haar uiterste best gedaan er goed uit te zien voor jou. Matching socks bij het pak, een speciaal gekocht kleedje, … horen erbij. Vaak heeft de persoon in kwestie ook zijn/haar kledingkeuze tot in het extreme voorbereid. Alle reden dus om die inspanning te belonen met een welgemeend compliment.

  6. Tracht elkaar te vinden in een of meerdere leuke onderwerp(en) die jullie gemeenschappelijk hebben. Dat kunnen hobbies, interesses, weetjes, … zijn. De kans bestaat dat de persoon met autisme hier al heel wat over weet en volop begint te ratelen. Je mag gerust zeggen dat je het fijn zou vinden om ook even aan bod te komen in jullie gesprek. Heel vaak weten personen met autisme van zichzelf dat ze hard kunnen opgaan in bepaalde onderwerpen. Sinds hun jeugdjaren oefenen ze hierop om ook anderen aan het woord te laten of anderen niet steeds te corrigeren wanneer ze denken meer of het beter te weten.

  7. Kies ieder een gerecht uit het menu dat jullie lekker vinden. Dat hoeft niet noodzakelijk hetzelfde te zijn. Daten zorgt al voor zoveel stress, dat het kiezen van eten dat hij/zij misschien helemaal niet lust er nu echt niet bijkan. Misschien wil hij/zij bij een volgende date wel een keertje proeven. Neem de tijd om dit even af te wachten. Geduld wordt beloond.

  8. Ga naar een locatie die niet overweldigend overkomt. Hipperdrukke bars, restaurants, clubs zijn uit den boze. Mensen met autisme zijn vaak overgevoelig voor prikkels en dit komt een date niet ten goede. De kans bestaat dat ze vroegtijdig vertrekken, niet omwille van jou, maar omwille van de vele en soms harde geluiden.

  9. Het is toegestaan je date te vragen naar zijn/haar autisme. Hij/zij zal je graag in geuren en kleuren wat meer uitleg hierover geven. Nieuwsgierig zijn naar autisme is goed. Vel echter geen oordeel. Niemand is te herleiden naar enkel en alleen zijn/haar stoornis. Alleen al door de stress die met de date gepaard gaat, kan hij/zij helemaal anders voor de dag komen dan bij vrienden, klasgenoten, lotgenoten, …

  10. Zeg wat je bedoelt en bedoel wat je zegt. No hidden agenda. De wereld is voor hen al complex genoeg. Laat dubbelzinnigheid, schuine moppen en goedbedoelde opmerkingen achterwege. Zo’n zaken worden letterlijk opgenomen en dat is zeer verwarrend voor jouw date met autisme.

Vandaag hebben we ons beperkt tot 10 tips om een date vlot te laten verlopen. Als je nu denkt dat je daarmee alles weet, dan heb je het helemaal mis. Mensen die leven met een ASS zijn allemaal verschillend, ook al zijn er enige gelijkenissen. De kans is dus zeer groot dat je aan deze lijst nog een (soms groot) aantal punten zal kunnen toevoegen.

Als je je al aan deze 10 punten houdt, heb je alvast een goede basis voor een fijne date. Cheers to that.

Karine

Vorige
Vorige

Durven praten over (jouw) autisme

Volgende
Volgende

Omdenken: de wereld bekijken in mogelijkheden