Waarom je autistische trekjes ontdekt bij jezelf als je een kind met autisme hebt

Ik denk dat ik ook autist ben…

Heb jij jezelf al een aantal keren afgevraagd of je niet toevallig ook wat autistische trekjes hebt?

Yep?

Je bent lang niet de enige ouder van een kind met autisme die na verloop van tijd karaktertrekjes ontdekt bij zichzelf die op autisme kunnen wijzen.

Misschien leef je er al jaren mee, maar heb je er nooit echt last van gehad of vond je het maar normaal. Wie weet heb je er ooit bij stilgestaan.

Alleen… nu je een kind met autisme hebt en hem of haar bezig ziet of er boeken over leest, begint het toch wel op te vallen hoe vaak je denkt: “Dat doe ik ook.”

Ik doe het ook hoor, mezelf autistisch vinden

Ik moet toegeven dat ikzelf ook bij die categorie hoor. Dat is echt niet abnormaal. Los van het feit dat ik zelf een kind met Asperger heb, moet ik toegeven dat ik van mijn jeugdjaren tot nu aan mijn 53ste toch wel flink wat autistische trekken kan aanvinken.

  • Ik ben, volgens mijn echtgenoot, extreem ordelijk. Persoonlijk ervaar ik dat niet zo. Ik vind mezelf gewoon ordelijk. Niet meer, niet minder.

  • Ik geef toe dat in mijn kleerkast mijn kledij volgens kleur hangt, maar dat doen vele mensen.

  • Ik hou er niet van dat er tegen mij geroepen wordt, zeker als ik niks fout gedaan heb. Ik kan daar nog altijd erg aan tillen.

  • Beweringen die niet stroken met de waarheid vind ik moeilijk om te aanvaarden, zeker in de periode dat ik nog uit werken ging voor een baas en ellebogenwerk en leugens verspreiden schering en inslag was.

  • En ja, mijn klassement is tamelijk detailistisch. Ik dacht dat dat vooral kwam omdat ik langere tijd als directieassistente werkte en vond dat iedere collega die iets nodig had om het even op welk moment zijn weg moest kunnen vinden in dit klassement.

  • Straffe geuren mijd ik. Sommigen geven hoofdpijn, vooral sterke parfums. Ook bepaalde smaken vind ik echt overdreven.

  • Liegen vind ik moeilijk. Ik wring mij in 20 bochten om toch maar niet te hoeven liegen wanneer we bijvoorbeeld een verrassing voor iemand hebben op een feestje. Hou dat maar eens dagen, weken of maanden geheim wanneer men u de pieren uit de neus vraagt.

Je ziet het. Als je het doet, ben je zeker niet de enige.

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan en vond je jezelf hoogstens wat gevoeliger en orderlijker dan een doorsnee persoon, net zoals ik deed.

So what?

Iedereen een beetje autist

Om te weten of iemand autistische trekken heeft en in welke mate iemand ze heeft, bestaat de AQ (autismespectrumquotiënt) vragenlijst. De AQ vragenlijst werd ontwikkeld door Simon Baron-Cohen. Het is een screeningsinstrument die een indicatie geeft voor autisme.

De AQ lijst bevat 50 stellingen waar je al dan niet geheel mee eens, enigszins mee eens, enigszins mee oneens of geheel oneens mee kan zijn. In functie van de antwoorden die je geeft, kan er telkens 0 of 1 punt aan toegekend worden.

Nu… wanneer men die resultaten bekijkt, ontdekt men dat toch wel een aanzienlijk deel van de bevolking gemiddeld scoort op deze test. Zo scoren vrouwen gemiddeld 15 punten en mannen 17 punten. Dat betekent dat beide seksen toch hier en daar autistische trekken vertonen.

Om maar te zeggen: hoe autistisch ben je dan?

Algemeen kan men stellen dat:

  • Wie 10 of minder scoort, laag scoort op de AQ lijst.

  • Wie tussen de 11 en 22 punten heeft, gemiddeld scoort.

  • Wie tussen de 23 en 31 punten heeft, scoort bovengemiddeld.

  • Wie tussen 32 en 50 punten heeft, scoort zeer hoog.

Zo scoren de meeste mensen met het syndroom van Asperger rond de 35 punten.

Problem solved!

Zoals je merkt, hebben de meeste mensen hier of daar wel een autistisch trekje. Is het dan verwonderlijk dat ook jij denkt autisme te hebben?

Ongetwijfeld herken je zaken bij jezelf die je kan catalogeren onder de noemer autisme. Dat hoeft niet beangstigend te zijn. Of… misschien heb jij, net zoals je kind, een autisme spectrum stoornis. In dat geval kan er heel wat uitgeklaard worden en kan je de wereld ontdekken door de ogen van iemand met autisme.

En je weet het:

Autism is not a disability.
It is living with a different ability.

Maak het verschil in deze wereld!

Groetjes
Karine

Vorige
Vorige

YouTuber adopteerde autistisch jongetje, verdient geld aan hem en geeft hem opnieuw op voor adoptie

Volgende
Volgende

Hé, je ziet er niet autistisch uit