YouTuber adopteerde autistisch jongetje, verdient geld aan hem en geeft hem opnieuw op voor adoptie

Excuse me???

Ik moet gisteren zowat van mijn stoel gedonderd zijn toen ik het bericht over een autistisch jongetje uit China, dat geadopteerd werd, opdraafde in YouTube filmpjes en opnieuw afgestaan werd voor adoptie, las. (Link naar dit artikel in het Nieuwsblad.)

Myka Stauffer, een Amerikaanse mommy-blogger en YouTuber

Myka en haar partner adopteerden het jongetje met behoeften omdat ze zogezegd graag wilden zorgen voor een kind met noden. Een mooi initiatief. Toch?

Eens thuis van de adoptie uit China, constateerden ze echter dat Huxley leed aan een autisme spectrum stoornis en gedragsproblemen vertoonde.

Ze documenteerden ondertussen wel uitvoerig hun leven met de kleine Huxley, sloten deals met merken en verdienden aan reclameinkomsten. How far can you go?

Mensen zijn niet mals voor deze mommy-blogger nu ze, na twee jaar, haar kindje afstond voor adoptie. Dit kwam aan het licht doordat trouwe volgers zich afvroegen waar kleine Huxley bleef in foto’s en video’s.

Binnengehaald en terug opgegeven voor adoptie, als ware het een hond of kat

Twee jaar na de adoptie komen de ouders tot de constatatie dat zorgen voor een kind met autisme heel wat inspanningen vergt. Een zorg die ze niet aankunnen, ook omdat therapie niet aanslaat.

Ik kan er mij niet van ontdoen dat sommige mensen denken dat zorgen voor een kind met noden, hoogstens een beetje extra werk is.

Alle ouders van kinderen met autisme weten hoe hard dit hun leven beïnvloedt

Al wie een kind met autisme heeft, weet dat hij/zij zich keihard zal moeten inzetten voor dit kind. Soms om het leven van het kind draagbaarder te maken, soms om zijn noden aan te kaarten, soms om het gedrag van het kind te verdedigen bij alle onwetenden, soms om gewoon een plekje en quality time te gunnen aan iedereen binnen het gezin, soms om te kunnen functioneren in een schoolomgeving.

Autisme verdwijnt niet. Je kan hoogstens door middel van therapie ervoor zorgen dat het kind beter leert functioneren binnen het gezin, de school of instelling, de maatschappij.

Dit vergt tijd en inzet van beiden, zowel van kind als ouder.

Een veilig en goed plekje voor ieder persoon met autisme

Gelukkig voor Huxley, het adoptiekindje waarover het hier gaat, heeft hij een nieuwe thuis gevonden. Een thuis waar de nieuwe mama een medische achtergrond heeft en bijgevolg weet wat de noden van mensen met autisme zijn.

Ook wij kunnen thuis, voor onze kinderen met autisme of als persoon zelf met autisme, voor zo’n plekje zorgen.

Onderaan in mijn blog over autismediagnose, heb ik het eveneens over wat jij kan doen om jouw kind of jezelf (als je de diagnose autisme gekregen hebt) te helpen om hun/jouw leefwereld wat beter te maken.

Take care!
Karine

Vorige
Vorige

Waarom kindjes met autisme niet op het potje durven gaan en wat helpt om wel te durven

Volgende
Volgende

Waarom je autistische trekjes ontdekt bij jezelf als je een kind met autisme hebt